Πέντε λόγοι για να "επενδύετε" σε εργαλεία ποιότητας

     Πολλοί οδοντίατροι στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των ιατρείων τους, επιλέγουν οικονομικά εργαλεία και εξοπλισμό. Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στο έγκριτο οδοντιατρικό περιοδικό “DentalTown”, o οδοντίατρος Dr. Andrew M. Goldsmith εξηγεί μέσα από την εμπειρία του, τους λόγους για τους οποίους οι επαγγελματίες της στοματικής υγείας πρέπει να επενδύουν σε εργαλεία ποιότητας:

  •  Ανθεκτικότητα: Η ανθεκτικότητα των εργαλείων είναι σημαντική στο οδοντιατρικό επάγγελμα, καθώς συχνά τα εργαλεία πρέπει να εισχωρήσουν σε σημεία όπου δεν υπάρχει επαρκής χώρος. Επομένως, πρέπει να έχουν καλές μηχανικές ιδιότητες και να μην σπάνε ότι ασκούνται σε αυτά ισχυρές πιέσεις.
  • Αξιοπιστία: Τα εργαλεία πρέπει να είναι αξιόπιστα κι ο οδοντίατρος να είναι σίγουρος ότι μπορούν να επιτελέσουν τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται. Για παράδειγμα, ένα εργαλείο όπως το ξέστρο θα πρέπει να διατηρεί την άκρη του αιχμηρή, ανεξάρτητα από τις εφαρμογές του. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι οδοντίατροι να αγοράζουν οικονομικά ξέστρα και στη συνέχεια να χάνουν χρόνο ακονίζοντας τις άκρες τους, προκειμένου να είναι λειτουργικά. Όμως αυτή η συνεχής τριβή, έχει ως αποτέλεσμα σε κάθε ακόνισμα να αφαιρείται και μέρος της μεταλλικής ουσίας του εργαλείου και κατά συνέπεια η ήδη λεπτή άκρη του να γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη, με κίνδυνο κάποια στιγμή να σπάσει κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.
  • Αφή: Η απτική ανάδραση ενός καλού εργαλείου παρέχει στον οδοντίατρο μια αίσθηση που είναι δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις, θα μπορούσε όμως να αποδοθεί με αυτό που στην καθομιλουμένη λέμε «το νιώθεις σωστό». Όταν ένας χειρουργός κρατά ένα εργαλείο με καλή αίσθηση αφής, απαιτείται λιγότερη δύναμη και πίεση, γεγονός που διευκολύνει την καθημερινή του εργασία. Ένα ελαφρύ εργαλείο με εργονομική λαβή είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Ιδανικά, ο οδοντίατρος που έχει στα χέρια του το σωστό εργαλείο θα πρέπει να αισθάνεται όπως ο ζωγράφος που δημιουργεί έχοντας στην διάθεσή του τα κατάλληλα πινέλα.
  • Μακρόχρονη απόδοση: Το να αγοράσει κανείς ένα φθηνό εργαλείο με διάρκεια ζωής στο 1/3 ενός αντίστοιχου προϊόντος, το οποίο όμως διατίθεται σε υψηλότερη τιμή, μακροπρόθεσμα ζημιώνει την επιχείρηση-οδοντιατρείο. Συνεπώς, «επενδύοντας» σε εργαλεία που λειτουργούν και αποδίδουν σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οδοντίατρος εξασφαλίζει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.
  • Παραγωγικότητα: Είναι κρίμα οι υγιεινολόγοι/βοηθοί οδοντιάτρων να χάνουν χρόνο από την δουλειά τους για να προετοιμάσουν τα εργαλεία (π.χ να τα ακονίσουν) και να εξασφαλίσουν ότι δουλεύουν σωστά, αντί να αφοσιώνονται σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες. Εξασφαλίζοντας στους βοηθούς σας εργαλεία άριστης ποιότητας, διευκολύνετε το έργο τους και αυξάνετε την παραγωγικότητά τους.

      Συμπερασματικά, η επένδυση στην οδοντιατρική υψηλής ποιότητας εξασφαλίζει οφέλη τόσο για τον ασθενή όσο και για την οδοντιατρική ομάδα, αλλά και το οδοντιατρείο ως επιχείρηση. Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και εργαλεία υψηλών προδιαγραφών, η καθημερινή ροή εργασίας γίνεται πιο εύκολη, αυξάνει η απόδοσή σας και στη συνέχεια ακολουθούν και τα αυξημένα κέρδη για το οδοντιατρείο σας.