54ο Ετήσιο Συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδας

 Το  54ο Ετήσιο Συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδας (ΣΕΕ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος με την στήριξη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δράμας θα «ανοίξει τις πύλες του» από 8 έως και 9 Σεπτεμβρίου 2017 στην όμορφη πόλη της Δράμας. Το «Ο.Β.» έχει την τιμή και τη χαρά  να φιλοξενεί τον Πρόεδρο της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδας, τον Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, κ. Ιωάννη Μελακόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για τη δομή και τη θεματολογία της φετινής εκδήλωσης.

Κύριε Μελακόπουλε, το 54ο Ετήσιο Συνέδριο της ΣΕΕ θα λάβει χώρα στις 8-9 Σεπτεμβρίου 2017 στη Δράμα σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δράμας. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για την επιλογή του τόπου διεξαγωγής του φετινού συνεδρίου;

Η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Δράμα είναι μια ιδέα που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όταν στο περιθώριο του συνεδρίου μας στην Καβάλα -πριν από μια δεκαετία περίπου- επισκεφθήκαμε την πόλη και μείναμε εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά της. Παράλληλα, η συμμετοχή των συναδέλφων από τη Δράμα, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν ανελλιπώς με την παρουσία τους τα ετήσια συνέδριά μας, και το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για την διοργάνωση ενός συνεδρίου στη πόλη τους, λειτούργησε καταλυτικά στο να εξετάσουμε αν όντως υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την πραγματοποίησή του. Το Ξενοδοχείο «ΥΔΡΑΜΑ», ένα παλιό καπνεργοστάσιο που θα σας ενθουσιάσει με τους χώρους του, επιλέχθηκε ως τόπος για την διοργάνωση του συνεδρίου. Έτσι εκτός από τις γνώσεις που παρέχει  το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο όπως γνωρίζετε  είναι υψηλού επιπέδου, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια πολύ όμορφη πόλη.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας  που αγκάλιασε με θέρμη και στήριξε την ιδέα του συνεδρίου, παρά την αλλαγή στη σύνθεσή του μετά τις πρόσφατες εκλογές, συνέχισε την αγαστή συνεργασία, αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα κάποιες προσπάθειες μπορεί να έχουν μια συνέχεια και να υπερβαίνουν πρόσωπα και καταστάσεις.

 Σε επίπεδο δομής είδα από το προκαταρκτικό σας πρόγραμμα ότι συνεχίζετε για τρίτη χρονιά την επιτυχημένη συνταγή των ελεύθερων ανακοινώσεων και κατευθυνόμενων εισηγήσεων πάνω στην ίδια θεματική με κοινό προεδρείο. Σε επίπεδο θεματολογίας, τί θα μας παρουσιάσετε φέτος;

 Από άποψη θεματολογίας,  πάντα γίνεται προσπάθεια  να καλυφθούν τα περισσότερα γνωστικά αντικείμενα της Οδοντιατρικής που απασχολούν  τον μέσο οδοντίατρο. Γι’ αυτό το λόγο εκτός από τις  ενότητες που είναι δομημένες με τον τρόπο, τον οποίο ακριβώς περιγράψατε, ένα μεγάλο μέρος της κατευθυνόμενης θεματολογίας είναι αφιερωμένο σε κλινικά θέματα.

Ο Καθηγητής Φ. Μαδιανός, Πρόεδρος της Περιοδοντολογικής  Εταιρείας της Ελλάδος θα συζητήσει με τους συνέδρους θέματα Περιοδοντολογίας και οι κ.κ. Κ. Τολίδης και Δ.Τορτοπίδης,   Αναπληρωτές  Καθηγητές, θέματα Αισθητικής Οδοντιατρικής. Ο Επίκουρος Καθηγητής Κ.Ι. Τόσιος, εμπνευστής των κλινικών θεμάτων, με τις συναδέλφους Ε.Καλογήρου και Σ. Μερκουρέα, θα δώσουν απαντήσεις σε θέματα Στοματολογίας, ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φ. Τζέρμπος, και  η Επίκουρη Καθηγήτρια Ν. Λυγιδάκη καθώς και ο ΣΓΠΧ Κ. Χούπης θα απαντήσουν σε αντίστοιχα θέματα Χειρουργικής του Στόματος.

Άφησα τελευταίο, για να το τονίσω, το κύριο θέμα που είναι «Η πρόληψη της στοματικής υγείας εντός και εκτός ιατρείου: οδηγίες και εφαρμογές». Νομίζω ότι η πρόληψη της υγείας γενικά και του τμήματος που αφορά τη στοματική υγεία ειδικότερα, παρόλο που βρίσκεται σε «καλό δρόμο», χρειάζεται ακόμη πολλά βήματα για να φτάσει στο επίπεδο των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών. Ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας  Δ. Δημητριάδης με την Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια Β. Τοπίτσογλου και τον παιδοδοντίατρο Κ. Αρίζο αναπτύσσουν το θέμα με βάση την μακροχρόνια επιτυχημένη ενασχόλησή τους στον τομέα και είμαι σίγουρος  ότι θα συμβάλουν σε αυτήν την πορεία.

Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο θέμα των ελεύθερων ανακοινώσεων και των poster για τα οποία έχετε αφιερώσει και μια ξεχωριστή συνεδρία. Παραδοσιακά, η ΣΕΕ δίνει βήμα στους νέους επιστήμονες. Ποια πιστεύετε ότι είναι η συμβολή των νέων επιστημόνων στην γνώση που «παράγεται» στο πλαίσιο μιας επιστημονικής εκδήλωσης;

Μπορούμε να δούμε το θέμα από δύο πλευρές, του ακροατηρίου και του ομιλητή. Το ακροατήριο ερχόμενο σε επαφή με τις νέες ιδέες, ανανεώνει τις γνώσεις του και αξιολογεί τις δυνατότητές του. Μεγαλύτερη όμως βαρύτητα,  δίνω σε αυτό που  «κερδίζει» ο ίδιος ο ομιλητής. Πάρα πολλά πράγματα στη ζωή σε επηρεάζουν όταν είσαι νέος.  Είχα την τύχη, η πρώτη μου επιστημονική ανακοίνωση να γίνει σε συνέδριο της ΣΕΕ και αυτό μου έδωσε ώθηση να συνεχίσω να ασχολούμαι μέχρι σήμερα με τη συνεχιζόμενη  εκπαίδευση. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας και όταν συνδυάζεται με την επαγγελματική δραστηριότητα λειτουργεί προς το συμφέρον ολόκληρης της οδοντιατρικής κοινότητας. Γι’ αυτό στόχος μας είναι η ΣΕΕ να λειτουργεί ως «φυτώριο» νέων επιστημόνων.

Φέτος έχετε επιλέξει μια επαγγελματική συνεδρία αφιερωμένη στο θέμα της αναζήτησης οδοντιατρικής φροντίδας σε γειτονικές χώρες. Ποιοι ήταν οι λόγοι επιλογής του συγκεκριμένου θέματος;

Πάντα απασχολούσε  τα μέλη του Δ.Σ, της ΣΕΕ  μια τέτοια ιδέα. Όταν είχα βρεθεί στη Δράμα, στο πλαίσιο μιας φιλικής συζήτησης με συναδέλφους τούς ρώτησα πώς πάει η κίνηση στα οδοντιατρεία τους και αμέσως έθιξαν το θέμα του οδοντιατρικού τουρισμού που ανθεί στις γειτονικές χώρες. Το χαμηλότερο κόστος σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση από τη Δράμα οδηγεί πολλούς συμπολίτες στην αναζήτηση οδοντιατρικών υπηρεσιών εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους συναδέλφους των παραμεθόριων περιοχών. Αυτή η συνεδρία δεν επικεντρώνεται στα αίτια του φαινομένου, αλλά στο τι μπορεί να γίνει από την πλευρά των οδοντιάτρων για να αναστραφεί αυτή η τάση. Πιστεύω ότι οι οδοντίατροι θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς στη σωστή αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να συνεκτιμούν όλους τους παράγοντες της θεραπείας (συνθήκες υγιεινής, υλικά και μεθόδους) και όχι μόνο το κόστος. Η συνεδρία είναι πριν την επίσημη έναρξη και είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΣΘ Α. Δεβλιώτης μαζί με τους Β. Καλαμάτα και Ι. Μελικίδη θα παρουσιάσουν το πρόβλημα προτείνοντας και τρόπους αντιμετώπισης.  

Τα master class και τα πρακτικά σεμινάρια που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι σύνεδροι στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου τι πραγματεύονται;

 Έχουμε συμπεριλάβει δύο πρακτικά σεμινάρια και ένα master class στο πρόγραμμα του συνεδρίου, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος. Το  master class «Σύγκλειση και Εμφυτευματολογία» συντονίζει και παρουσιάζει ο Αντιπρόεδρος της ΣΕΕ  Π. Λομβαρδάς. Τα  πρακτικά σεμινάρια με θέμα την «Ανατομικά καθοδηγούμενη μορφοποίηση των ριζικών σωλήνων με συστήματα ελεγχόμενης μνήμης»  και  «Άμεσες αισθητικές και  λειτουργικές  αποκαταστάσεις οπισθίων δοντιών» θα παρουσιάσουν οι Α. Χανιώτης και  Δ. Τσανακτσίδης, αντίστοιχα. Τα πρακτικά σεμινάρια θα διεξαχθούν παράλληλα με το κύριο πρόγραμμα και θα είναι περιορισμένης συμμετοχής. Αυτή εξάλλου είναι και η έννοια των πρακτικών σεμιναρίων και master class. Απευθύνονται σε περίπου 20 συνέδρους, ώστε να μπορούν να λύσουν όλες τις απορίες τους, να εκπαιδευτούν με τον καλύτερο τρόπο και να αποκτήσουν δεξιότητες σε νέα υλικά και τεχνικές.

Το συνέδριό σας θα λάβει μοριοδότηση από την Επιτροπή Σ.Ε.Ε.Ο. της Ε.Ο.Ο;

Το συνέδριό μας, όπως και όλες οι επιστημονικές δραστηριότητες της ΣΕΕ, έχει ενταχθεί στη διαδικασία μοριοδότησης της ΕΟΟ, διαδικασία που θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε. Η μοριοδότηση αποτελεί τον «πυλώνα» αυτού που ονομάζουμε οδοντιατρική μετεκπαίδευση, ώστε ο οδοντίατρος να συνεχίζει να είναι πλήρως ενημερωμένος πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Οδοντιατρικής, γεγονός που εξασφαλίζει ποιότητα στο κλινικό του έργο. Με  την ευκαιρία αυτή  καλώ όλες τις επιστημονικές εταιρείες να στηρίξουν το θεσμό της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και να ενταχθούν στο σύστημα μοριοδότησης. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουμε από κοινού στην αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων οδοντιατρικών υπηρεσιών στη χώρα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Α. Κατσίκη καθώς και τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ, που μας τιμούν με την παρουσία τους σε κάθε συνέδριό μας και ελπίζω να βρίσκονται και φέτος μαζί μας.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους αναγνώστες μας σχετικά με το επικείμενο συνέδριο σας;

 Όπως ξέρουν οι αναγνώστες σας, αφού διαχρονικά πλαισιώνετε και προβάλλετε τις εκδηλώσεις μας- και θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου για τη στήριξή σας αυτή- επιχειρούμε να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Σύμφωνα με το καταστατικό μας, επιλέγουμε πάντα περιοχή της περιφέρειας της χώρας για το συνέδριό μας. Έτσι, φέτος προσκαλούμε τους συναδέλφους να μας ακολουθήσουν στη Δράμα και να γνωρίσουν μια διαφορετική γωνιά της χώρας μας, ευελπιστώντας ότι το πρόγραμμα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Κύριε Μελακόπουλε, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και να ευχηθώ καλή αντάμωση στη Δράμα.

 Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

*Περισσότερες πληροφορίες για το ωρολόγιο πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και για τις προϋποθέσεις συμμετοχής μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.