2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας της ΕΕΣΓΠΧ

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής(ΕΕΣΓΠΧ) διοργανώνει σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης εκδήλωσης της, την  2η Διημερίδα της με αντικείμενο την  Εμφυτευματολογία, η οποία θα λάβει χώρα στις 27-28 Ιανουαρίου 2017 στο Πολεμικό Μουσείο. Το «ΟΒ» έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της 2ης Διημερίδας Εμφυτευματολογίας της ΕΕΣΓΠΧ, κα. Βερόνικα  Παπακώστα, η οποία μας μίλησε για τη δομή και τη θεματολογία της φετινής διοργάνωσης.

Κυρία Παπακώστα, η 2η Διημερίδα  Εμφυτευματολογίας της ΕΕΣΓΠΧ στο Πολεμικό Μουσείο στις 27-28 Ιανουαρίου 2017 είναι πλέον γεγονός. Ποια ήταν τα μηνύματα που λάβατε από την διοργάνωση της περσινής, 1ης Διημερίδας Εμφυτευματολογίας που  πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν ένα χρόνο στον ίδιο χώρο και τι σας ώθησε να επαναλάβετε μια ανάλογη εκδήλωση;

Η συμβολή των Οδοντικών Εμφυτευμάτων στην αποκατάσταση της ολικής ή μερικής νωδότητας και την αποκατάσταση του Προσώπου συνολικά είναι τεκμηριωμένη και αδιαμφισβήτητη. Η ΕΕΣΓΠΧ, ως ένας από τους κύριους Επιστημονικούς φορείς της τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων, όπως είχε επισημάνει και ο Πρόεδρός της, Καθηγητής κος Ιατρού Ιωάννης, στοχεύει στη συνεχή επιμόρφωση των Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών και των Οδοντιάτρων και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και στον τομέα της Εμφυτευματολογίας.

Η 1 Διημερίδα, είχε μεγάλη επιτυχία, και δεν αναφέρομαι μόνο στο μεγάλο αριθμό εγγραφών,  αλλά στην κατάμεστη αίθουσα καθόλη τη διάρκεια της, δηλαδή στην με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθηση όλων των εργασιών του Συνεδρίου από τους Συμμετέχοντες Στοματικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς, τους Οδοντιάτρους και τους Φοιτητές. Αυτό και μόνο μας έκανε να σκεφτούμε ότι αξίζει τον κόπο να δεχτούμε την πρόκληση και να διοργανώσουμε τη 2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας, σε πείσμα των καιρών.

Η 2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας θα γίνει και πάλι στο Πολεμικό Μουσείο, ένα χώρο στο Κέντρο της Αθήνας με εύκολη πρόσβαση και πολύ καλή υποδομή, στον οποίο φέτος θα υπάρχει και δεύτερη Αίθουσα Σεμιναρίων, γεγονός που μας παρέχει τη δυνατότητα ενός πιο πλούσιου παράλληλου προγράμματος.

Μπορούμε πλέον να μιλάμε για έναν νέο «θεσμό» στο πρόγραμμα επιστημονικών δράσεων της ΕΕΣΓΠΧ;

Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν μπορώ να σας την απαντήσω στην παρούσα φάση. Το ενδιαφέρον από την Επιστημονική Κοινότητα και η ανάλογη επιστημονική επιτυχία της 2ης Διημερίδας μπορεί να οδηγήσουν στην καθιέρωση αυτών των Διημερίδων ως “θεσμού’’ στο πρόγραμμα των επιστημονικών δράσεων της ΕΕΣΓΠΧ.

Η Διημερίδα ποιους θεματικούς άξονες θα περιλαμβάνει;

Η Οργανωτική Επιτροπή έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα υψηλού επιστημονικού επιπέδου και ενδιαφέροντος, με αξιόλογες Εισηγήσεις και Διαδραστικές Συνεδρίες από διακεκριμένους και καταξιωμένους Έλληνες και Ξένους Ομιλητές, καθώς και ενδιαφέροντα Μasterclasses και Πρακτικά Σεμινάρια, που θα αφορούν τόσο αυτούς που είναι στην αρχή της ενασχόλησή τους με τα Εμφυτεύματα, όσο και εκείνους με εμπειρία στην προχωρημένη Χειρουργική των Εμφυτευμάτων.

Θα υπάρχουν συνεδρίες που θα αφορούν στο αμφιλεγόμενο θέμα της Περιεμφυτευματίτιδας που τόσο ταλανίζει τα τελευταία χρόνια όσους ασχολούνται με τα εμφυτεύματα, την Ιστική Αναγέννηση των Γνάθων προς τοποθέτηση εμφυτευμάτων, τις νεότερες εξελίξεις στην Καθοδηγούμενη Εμφυτευματολογία και την Προσθετική επί των εμφυτευμάτων, καθώς και διαδραστικές συνεδρίες για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας στα εμφυτεύματα από όλες τις σκοπιές και τη δυσάρεστη πλευρά των εμφυτευμάτων, δηλαδή τις αποτυχίες τους.

Επειδή, το ενδιαφέρον της ΕΕΣΓΠΧ εστιάζεται στη συνολικότερη Aποκατάσταση του Προσώπου, φροντίσαμε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της Διημερίδας και δύο ενδιαφέρουσες Εισηγήσεις πάνω σε αυτό το θέμα, που θα πραγματοποιηθούν από δύο εκλεκτούς Συναδέλφους, τον Στοματικό & Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, κύριο Thau Henri και τον Πλαστικό & Επανορθωτικό Χειρουργό, κύριο Ion Lucian.

Επιπρόσθετα, θα δοθεί η δυνατότητα στους Συνέδρους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αλλά και την έρευνά τους, σε ό,τι σχετίζεται με τον τομέα των Εμφυτευμάτων μέσω των ηλεκτρονικών posters (e-posters), τα οπoία φέτος θα παρουσιαστούν και σε ειδική συνεδρία, για περαιτέρω συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Υπάρχουν μέχρι στιγμής κάποια ονόματα ομιλητών που μπορείτε να ανακοινώσετε; Θα υπάρχουν προσκεκλημένοι ομιλητές και από το εξωτερικό;

Το πρόγραμμα πέρυσι είχε καλυφθεί κατά κύριο λόγο από ιδιαίτερα αξιόλογους και καταξιωμένους Έλληνες Ομιλητές. Φέτος, σε μια προσπάθεια και η θεματολογία να είναι διαφορετική και η Διημερίδα να έχει άλλο χαρακτήρα, οι Ομιλητές, στην πλειονότητά τους, θα προέρχονται από το Εξωτερικό. Τώρα που η απόφαση για ένα επιστημονικό ταξίδι στο Εξωτερικό είναι πιο δύσκολη, τόσο για οικονομικούς, όσο και κοινωνικούς λόγους, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στους Έλληνες Στοματικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς και τους Οδοντιάτρους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στη Χώρα τους Ομιλητές διεθνούς κύρους και να συζητήσουν μαζί τους για τους  προβληματισμούς και τις εμπειρίες τους στα Εμφυτεύματα.

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την ΕΕΣΓΠΧ ότι θα έρθουν ως προσκλεκλημένοι Ομιλητές, ο Καθηγητής Περιοδοντολογίας και πρωτοπόρος Ερευνητής στην Ιστική Αναγγένηση του Στόματος με εκατοντάδες σχετικές δημοσιεύσεις υψηλού επιστημονικού κύρους παγκοσμίως, κύριος Jan Lindhe, ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Καθηγητής Chiapasco Matteo με τις αμέτρητες δημοσιεύσεις και διεθνείς ομιλίες για τις Αναπλαστικές Τεχνικές και την Προχωρημένη Εμφυτευματολογία, ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Καθηγητής Schramm Alexander με την πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη επιστημονική δουλειά στην περιοχή της Υπολογιστικά Καθοδηγούμενης Χειρουργικής στο Στόμα και το Πρόσωπο.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην 2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας της ΕΕΣΓΠΧ;

Η μοναδική προϋπόθεση είναι Σύνεδροι με διάθεση για ενεργό συμμετοχή και ελεύθερη επικοινωνία, που προσβλέπουν στη συνεχή ενημέρωσή τους και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στον τομέα της Εμφυτευματολογίας.

Η 2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας της ΕΕΣΓΠΧ δεν απευθύνεται μόνο στους Στοματικούς και Γναθοπροσωπικούς  Χειρουργούς, αλλά και σε Οδοντιάτρους, εξειδικευμένους ή μη, σε Φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, σε Νοσηλευτές, Βοηθούς Οδοντιάτρων και Οδοντοτεχνίτες, καθώς και σε Ιατρούς συναφών Ειδικοτήτων.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για την φετινή διοργάνωση;  Τι πιστεύετε ότι θα κερδίσουν οι σύνεδροι που θα την παρακολουθήσουν;

Στόχος μας είναι η 2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας να είναι άρτια οργανωτικά και θεματικά, με μεστές Συνεδρίες με χρόνο για γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση, από Ομιλητές με ζωντανή εμπειρία στα Εμφυτεύματα.

Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της Εμφυτευματολογίας, που προκύπτουν από τη συνεργασία Συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και τις αποτυχίες της, στοχεύοντας στην έγκυρη ενημέρωση των Συμμετεχόντων, ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες  που συνεχώς παρουσιάζονται.

Κυρία Παπακώστα, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την συζήτηση.

Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά.