Κ.Τσιχλάκης: Η ΕΟΕ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δια βίου μάθηση των οδοντιάτρων

Η Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην Οδοντιατρική Επιστήμη. Το «ΟΒ» συνάντησε τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, Καθηγητή Κώστα Τσιχλάκη, ο οποίος μας μίλησε για το επετειακό συνέδριο της ΕΟΕ με τίτλο «Η Πρόοδος στην Κλινική Οδοντιατρική», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Οκτωβρίου 2016 στην Αίγλη Ζαππείου, αλλά και για το πώς βλέπει τον ρόλο της ΕΟΕ στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων.

Κε Τσιχλάκη,  φέτος η ΕΟΕ συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή της και γιορτάζει με ένα επετειακό συνέδριο στις 14-15 Οκτωβρίου 2016 στην Αίγλη Ζαππείου. Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου και ποια θέματα θα αναπτυχθούν υπό τη σκέπη αυτού του κεντρικού θέματος;
Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας και νομίζω ότι η επικοινωνία που έχουμε με το «ΟΒ»  πάντα βοηθάει τους συναδέλφους να ενημερωθούν  πληρέστερα για τις δράσεις μας.
Η Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης είναι από τις πιο παλαιότερες επιστημονικές εταιρείες, στο χώρο της Οδοντιατρικής, με συνεχή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της. Πράγματι  φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυσή της και ως Πρόεδρος της τη διετία 2015- 2017 μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο,  αποφασίσαμε τον εορτασμό των 70 χρόνων να τον κάνουμε  με ένα επιστημονικό, επετειακό συνέδριο, το οποίο βεβαίως θα περιλαμβάνει και μια εορταστική τελετή με στόχο να τιμήσουμε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της Εταιρείας μας.

Το συνέδριο έχει τίτλο «Η Πρόοδος στην Κλινική Οδοντιατρική » και η επιλογή της  λέξης  «ΠΡΟΟΔΟΣ» δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς παραπέμπει στο επιστημονικό περιοδικό της Εταιρείας μας που κι αυτό εκδίδεται αδιάλειπτα επί 70 χρόνια, οπότε η ΕΟΕ με το περιοδικό «ΠΡΟΟΔΟΣ»  ουσιαστικά είναι μια έννοια. Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου αφορούν όλη την Κλινική Οδοντιατρική και πιο συγκεκριμένα εστιάζονται στην πρόοδο που έχει  επιτευχθεί και στα σύγχρονα δεδομένα στην Κλινική Οδοντιατρική.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τους ομιλητές; Υπάρχουν καλεσμένοι ομιλητές από το εξωτερικό, τα ονόματα των οποίων μπορούν να ανακοινωθούν;
Το Δ.Σ. της ΕΟΕ αποφάσισε ότι οι ομιλητές του κατευθυνόμενου προγράμματος θα είναι όλοι μέλη της Εταιρείας. Το επιστημονικό δυναμικό της Εταιρείας είναι ιδιαιτέρου υψηλού επιπέδου, πολλοί είναι Πανεπιστημιακοί, συνήθως οι περισσότεροι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι είναι καταξιωμένοι στο χώρο τους. Έχουμε λοιπόν, 55 ομιλητές στο κατευθυνόμενο σκέλος του συνεδρίου, οι οποίοι όπως προανέφερα είναι όλοι μέλη της Εταιρείας, δεν έχουμε καλεσμένους ομιλητές από το εξωτερικό, αλλά παράλληλα υπάρχει και το ελεύθερο σκέλος του συνεδρίου με ανακοινώσεις και posters, όπου εκεί  βεβαίως μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη της Εταιρείας.

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου έχετε συμπεριλάβει και πρακτικά σεμινάρια;
Θα υπάρχουν τέσσερα ή έξι πρακτικά σεμινάρια, θα δούμε ανάλογα με τον χρόνο που θα έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία θα αναφέρονται σε σύγχρονες τεχνικές που αφορούν όλο το φάσμα της Κλινικής Οδοντιατρικής, και γι’ αυτά θα κάνουμε την ανακοίνωση εν ευθέτω χρόνω.

Εβδομήντα χρόνια πορείας δεν είναι λίγα. Αν σας ζητούσα να κάνετε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της εταιρείας, ποιους «σταθμούς» θα ξεχωρίζατε;
Είναι λίγο δύσκολη η ερώτηση σας, γιατί όντως τα 70 χρόνια δεν είναι καθόλου λίγα, όπως επισημάνατε κι εσείς, θα έλεγα όμως ότι εκτός από την ίδρυση της Εταιρείας, η οποία πραγματικά ήταν για τότε μια πρωτοποριακή ενέργεια, η Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια έχει έναν σταθερό ρυθμό κι αυτός ο σταθερός ρυθμός αφορά στην συμβολή της στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Δύσκολα θα μπορούσα να διακρίνω κάποιους «σταθμούς». Βεβαίως, η αγορά του κτιρίου, όπου είναι τα γραφεία και οι αίθουσες της Εταιρείας, τα εργαστήρια, και η κλινική όπου γίνονται τα μικρά σεμινάρια,  ήταν ένας σημαντικός σταθμός για την Εταιρεία, ή η επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια λειτουργίας της ΕΟΕ,  στην οποία έδωσε το «παρών» και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σίγουρα αποτέλεσε μια ξεχωριστή στιγμή για την ΕΟΕ.

Θα έλεγα πάντως, ότι γενικώς υπάρχει μια συνεχής δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια, η οποία είναι εστιασμένη στη συνεχιζόμενη  εκπαίδευση των οδοντιάτρων. Αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος σκοπός της Εταιρείας μας.

Το μέλλον τι επιφυλάσσει; Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει και πώς βλέπετε τον ρόλο της Εταιρείας, σε ένα περιβάλλον όπου η οδοντιατρική γνώση και επιστήμη διαρκώς εξελίσσεται;
Στόχος μας είναι η ΕΟΕ να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό που τώρα είναι και η βούληση του Υπουργείου και της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, να θεσμοθετηθεί η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση για το οδοντιατρικό επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας. Και νομίζω ότι η ΕΟΕ έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία.

Κε Τσιχλάκη, σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το επετειακό συνέδριο της ΕΟΕ μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.