Πλήρη επαναλειτουργία της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών διεκδικούν με επιστολή διαμαρτυρίας οι φοιτητές

Το αδιέξοδο που βιώνουν με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των καθηγητών τους, καθώς οι τελευταίοι διαμαρτύρονται για τις φορολογικές υποχρεώσεις  τους υπέρ του ΕΛΚΕ, κοινοποιούν σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας, την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και τους καθηγητές τους 320 φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, διεκδικώντας την ομαλή λειτουργία της Σχολής και τη διασφάλιση  της ποιότητας των σπουδών τους.

 «Στην πραγματικότητα η Οδοντιατρική Σχολή δεν λειτουργεί είτε υπολειτουργεί για χρονικό διάστημα 7 μηνών. Η τελευταία αυτή κατάσταση ισχύει μέχρι και σήμερα χωρίς να διαφαίνεται κάποια άμεση λύση», υπογραμμίζουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι φοιτητές και κάνουν λόγο για αδυναμία συνέχισης του κλινικού έργου της Σχολής εξαιτίας της πλήρους έλλειψης βασικών οδοντιατρικών εργαλείων και υλικών.

Η αδυναμία λειτουργίας των κλινικών πέραν των επιπτώσεων στην κλινική εκπαίδευση των φοιτητών ενέχει και κοινωνικές συνέπειες, δεδομένου ότι στις κλινικές της Σχολής αναζητούν οδοντιατρική φροντίδα χιλιάδες ασθενείς από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.  «Δεν Θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί πως οι φοιτητές της Σχολής προσφέρουν κοινωνικό έργο υπό αυτό το πρίσμα, εφόσον αναπληρώνουν το κενό του Ε.Σ.Υ. στην οδοντιατρική θεραπεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους οι φοιτητές επισημαίνουν τα κάτωθι:

α. Το κλινικό έργο έχει σταματήσει για 75 ολόκληρες ημέρες λόγω της απεργίας και άλλες 15 ημέρες ως το τέλος Μαρτίου (90 ημέρες σύνολο, μόνο μέχρι σήμερα). 
Ωστόσο, για την ολοκλήρωση ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου απαιτείται η συμπλήρωση 65 ημερών εκπαιδευτικού έργου δηλαδή σύνολο 130 ημερών για την ολοκλήρωση ενός ακαδημαϊκού έτους. (Σύμφωνα με τον ν. 4009/2011, άρ.33 παρ.5) 

β. Η εξεταστική Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα και υπό συνθήκες πίεσης και αβεβαιότητας. (Συγκεκριμένα η εξεταστική των επί πτυχίω μαθημάτων πραγματοποιήθηκε τέλος Οκτωβρίου 2017 και των υπόλοιπων μαθημάτων στα μέσα Δεκεμβρίου 2017). 

γ. Η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου μετατέθηκε για την περίοδο που ξεκινά απο τέλη Μαρτίου 2018 έως και μέσα Απριλίου 2018 - συμπεριλαμβανομένων και των ημερών του Πάσχα. 

δ. Οι παραδόσεις των μαθημάτων θεωρητικού και εργαστηριακού περιεχόμενου - τα οποία στην Οδοντιατρική Σχολή συνιστούν διαφορετικό κομμάτι της διδασκαλίας -ξεκίνησαν στα μέσα του Δεκεμβρίου 2017.  

Την ίδια στιγμή,  οι φοιτητές αναφέρουν ότι  μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας έχει ξεκινήσει συζήτηση για  αναδιαμόρφωση του προγράμματος σπουδών της Οδοντιατρικής Σχολής για την προσαρμογή των ωρών υποχρεωτικής διδασκαλίας των μελών Δ.Ε.Π., γεγονός που επιτείνει την ανησυχία στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές της Σχολής διαμαρτύρονται καθώς σύμφωνα με τον νόμο 4485/2017, οφείλουν να καταβάλουν 7% των εσόδων από τα ιδιωτικά τους ιατρεία στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.). Η σχετική υποχρέωση έχει νομοθετηθεί από το 1997 και έκτοτε εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του νόμου, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί τεράστιες οφειλές από τα παρελθόντα έτη.