Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη συνδέεται με την εμφάνιση υποδοντίας στα παιδιά

Οι γυναίκες που καπνίζουν περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι πολύ πιο πιθανό να γεννήσουν μωρά που δεν θα αναπτύξουν όλα τα δόντια τους, σύμφωνα με την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Otago στη Νέα Ζηλανδία. Γνωστή ως υποδοντία, η πάθηση αυτή είναι η πιο συχνή αναπτυξιακή ανωμαλία της μόνιμης οδοντοφυίας και κατά περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να μην αναπτύσσουν έως και 6 μόνιμα δόντια, συνήθως πλευρικούς τομείς και προγομφίους.

Η μελέτη διερεύνησε 83 παιδιά με την πάθηση και τα συνέκρινε με 253 παιδιά χωρίς υποδοντία. Ζητήθηκε από τις μητέρες τους να αναφέρουν την ενεργό και παθητική έκθεση στο κάπνισμα, καθώς και την κατανάλωση οινοπνεύματος και καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν έλαβαν υπ΄όψιν και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας όταν γεννήθηκε το παιδί, το φύλο του παιδιού, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της μητέρας, κ.λπ.

«Δεν βρήκαμε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης και της ανάπτυξη υποδοντίας, ώστοσο φάνηκε να υπάρχει συσχέτιση με την κατανάλωση καπνού. Όσα περισσότερα τσιγάρα ανέφερε ότι κάπνιζε μια μητέρα  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα το παιδί της να έχει υποδοντία», δήλωσε ο Mauro Farella, DDS, επικεφαλής ορθοδοντικής της Σχολής και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα επιπλέον κίνητρο για τις γυναίκες να εγκαταλείψουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η μελέτη με τίτλο “Maternal Smoking During Pregnancy Is Associated With Offspring Hypodontia,” δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Dental Research.