Περιοδοντίτιδα: Επηρεάζει την εκδήλωση ισχαιμικού εγκεφαλικού;

Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι με περιοδοντίτιδα κινδυνεύουν περισσότερο από ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάσθηκε σε διεθνές συνέδριο σχετικά με τα εγκεφαλικά στις ΗΠΑ, διενεργήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα και εξέτασε τη συσχέτιση ανάμεσα σε 6.711 ασθενείς με ήπιας, μέτριας και σοβαρής μορφής περιοδοντίτιδα και την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όλοι οι ασθενείς κατά την έναρξη της μελέτης είχαν καθαρό ιστορικό από εγκεφαλικά και παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαπενταετίας.

Οι ερευνητές καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης κατέγραψαν 299 εγκεφαλικά επεισόδια, εκ των οποίων το 47% ήταν θρομβωτικά, το 26% εμβολικά και το 20% αποφρακτικά.

Οι ασθενείς με σοβαρή περιοδοντίτιδα ήταν 2.2 φορές πιθανότερο να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό, εκείνοι με μέτρια περιοδοντίτιδα 2.1 φορές πιθανότερο, ενώ όσοι είχαν ελαφριάς μορφής περιοδοντίτιδα 1.9 φορές πιθανότερο (σε σχέση πάντα με τους ασθενείς χωρίς περιοδοντίτιδα).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των επιπέδων της περιοδοντικής νόσου και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν πιο έντονη στα εμβολικά και θρομβωτικά εγκεφαλικά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, λοιπόν, ότι η διαβαθμισμένη σχέση μεταξύ του επιπέδου της περιοδοντικής νόσου και συμβάντων ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου υποδηλώνει μια πιθανή αιτιακή συσχέτιση.

*Πηγή:www.dentistrytoday.com