Τα μαύρα βατόμουρα σύμμαχοι στην «μάχη» κατά του καρκίνου του στόματος

Τα μαύρα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτοχημικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, τα συγκεκριμένα βατόμουρα έχουν αποτελεσματική δράση κατά του στοματικού καρκίνου σε αρουραίους. Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονταν ανάμεσα στα περισσότερα από 140 posters που παρουσιάστηκαν συνολικά στο  Συνέδριο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας κατά του καρκίνου, νωρίτερα τον Νοέμβριο. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ούτε έχει περάσει από την συντακτική επιτροπή αξιολόγησης.

Προκλινικές και κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο δείχνουν ότι τα μαύρα βατόμουρα μπορούν να εμποδίσουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των στοματικών καρκίνων, αν  και ακόμη δεν έχει κατανοηθεί η μοριακή βάση αυτών των ευεργετικών επιδράσεων. Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης εντοπίσει τα βασικά γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο στον άνθρωπο τα οποία ενεργοποιούνταν ή απενεργοποιούνταν ως απάντηση στην κατανάλωση μαύρων βατόμουρων.

«Στόχος μας σε αυτήν τη μελέτη ήταν να δούμε αν τα ίδια γονίδια ενεργοποιούνται στο μοντέλο των αρουραίων, ώστε να μπορούμε να καθορίσουμε το αν βλέπουμε τα ίδια αποτελέσματα», δήλωσε ο Steve Oghumu, PhD,  εκ τη συγγραφικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν αρουραίους με στοματικό καρκίνο σε κάθε μία από τις ακόλουθες τρεις διατροφικές ομάδες για 16 εβδομάδες: η πρώτη ομάδα ακολουθούσε μία τυπική δίαιτα, η δεύτερη ομάδα μια δίαιτα εμπλουτισμένη κατά 5% με μαύρα βατόμουρα, και η τρίτη ομάδα μία δίαιτα  εμπλουτισμένη κατά 10% με μαύρα βατόμουρα. Η ομάδα σύγκρισης αποτελούνταν από αρουραίους χωρίς καρκίνο. Στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τη γλώσσα και το αίμα των τρωκτικών, αναζητώντας δείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την απόπτωση, έναν τύπο προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.

Οι δείκτες της απόπτωσης έδειξαν σημάδια προώθησης του θανάτου καρκινικών κυττάρων και οι δείκτες φλεγμονής ήταν μειωμένοι στα τρωκτικά που κατανάλωναν τα μαύρα βατόμουρα, περισσότερο από ότι σε εκείνα που ακολουθούσαν μία τυπική δίαιτα. Επίσης, οι όγκοι στους αρουραίους που ακολουθούσαν τις εμπλουτισμένες δίαιτες με 5 ή 10% με  μαύρα βατόμουρα μειώθηκαν κατά 39% και 29% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους αρουραίους που ακολούθησαν μια τυπική διατροφή.

«Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που μας εξέπληξε. Δεν περιμέναμε η χαμηλότερη συγκέντρωση να είναι πιο αποτελεσματική», ανέφερε  ο Oghumu, ο οποίος επίσης πιστεύει ότι η συνολική  διατροφική προσέγγιση για την διαχείριση του καρκίνου του στόματος είναι ελκυστική επειδή τα μαύρα βατόμουρα είναι εύκολα διαθέσιμα και ενέχουν λίγους κινδύνους.

«Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί επιβεβαιώσαμε ότι τα μαύρα βατόμουρα μπορούν να αναστείλουν την καρκινογένεση στους αρουραίους, και έχουμε ένα κατάλληλο μοντέλο για ζώα προκειμένου  να καταλάβουμε πώς επίσης μπορούν να αναστείλουν τον καρκίνο του στόματος στους ανθρώπους», κατέληξε ο Oghumu.

Πηγή:www.dentistrytoday.com