Έρευνα:Η ισορροπημένη προσωπική ζωή κάνει καλό στη στοματική υγεία

Η ισορροπημένη συναισθηματική ζωή φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στην στοματική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Queensland.

"Mελετήσαμε πώς η δυναμική των ρομαντικών σχέσεων επηρεάζει τη στοματική  μας υγεία", δήλωσε η Grace Branjerdporn, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

"Διαπιστώσαμε ότι όσοι είχαν την τάση να αποφεύγουν τη συναισθηματική οικειότητα ή ανησυχούσαν ότι ο σύντροφός τους δεν θα είναι στη διάθεσή τους σε περιόδους ανάγκης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή στοματική υγεία, καθώς ήταν πιο πιθανό να παραλείπουν τους τακτικούς ελέγχους στο οδοντιατρείο ενώ έχοντας απόλυτη επίγνωση του πώς μοιάζουν τα δόντια τους  παραδέχονταν ότι η στοματική του υγεία ήταν φτωχή".

Στον αντίποδα, όσοι στην προσωπική τους ζωή τους αισθάνονται ότι μπορούν να εμπιστευτούν τον σύντροφο τους και έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση πηγαίνουν στον οδοντίατρο συχνότερα και αξιολογούν πιο θετικά την εικόνα των δοντιών τους.

Η έρευνα στηρίχθηκε στην παρατήρηση 265  ενηλίκων και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Quality of Life Research.

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίζεται σε προγενέστερη έρευνα που αφορά στη θεωρία της προσκόλλησης στις ενήλικες σχέσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις του ανασφαλούς δεσμού στην υγεία.

"Όσοι προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν συναισθηματικά από τον σύντροφό τους μπορεί να είναι  διστακτικοί στο να προγραμματίσουν προληπτικές επισκέψεις στο οδοντιατρείο, καθώς επιδεικνύουν υψηλότερα ποσοστά αυτάρκειας, δυσπιστίας απέναντι στους άλλους και αποφεύγουν την αναζήτηση στήριξης από τρίτους", δήλωσε η Branjerdporn.