Η καλή στοματική υγεία μας προστατεύει από την πνευμονία

Η καλή στοματική υγιεινή και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μειώνουν τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και λειτουργούν ως ασπίδα κατά της πνευμονίας, υποστηρίζουν Αμερικανοί μελετητές.

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής σχετικής μελέτης και Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Michelle Doll, μαζί με την ερευνητική της ομάδα μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 26.00ο ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι περίπου οι 441 είχαν προσβληθεί από βακτηριακή πνευμονία, ενώ αυτοί που ποτέ δεν είχαν κάνει οδοντιατρικές εξετάσεις είχαν 86% αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας σε σύγκριση με εκείνους που επισκέπτονταν τον οδοντίατρό τους δύο φορές τον χρόνο.

«Δεν μπορούμε να  απαλλαγούμε εντελώς από τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας, αλλά η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να περιορίσει τον πληθυσμό τους» σχολίασε η Dr. Doll.

Μεταξύ των βακτηρίων που ενοχοποιούνται για την πνευμονία, είναι ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλος, ο σταφυλόκοκκος κ.α.

Ωστόσο όσοι φροντίζουν την στοματική τους υγείας, ακολουθώντας μια σχολαστική ρουτίνα στοματικής υγιεινής και πραγματοποιώντας  τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο,  μειώνουν αισθητά των πληθυσμό αυτών των βακτηρίων  στο στόμα τους, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο  να καταλήξουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία.

«Η μελέτη μας παρέχει μια περαιτέρω απόδειξη ότι η στοματική υγεία συνδέεται με τη γενική υγεία, και δείχνει ότι είναι σημαντικό να ενσωματώνoυμε την  στοματική υγιεινή στα προληπτικά μέτρα φροντίδας της υγείας μας», πρόσθεσε η  Dr. Doll.