Έρευνα συνδέει την περιοδοντική νόσο με τον καρκίνο του μαστού

Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει την συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον σακχαρώδη διαβήτη. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention έρχεται να ρίξει φως στη σχέση της περιοδοντικής νόσου με τον καρκίνο του μαστού.

Επιστήμονες  από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη παρακολούθησαν 73.737 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού.  Εξ’ αυτών,  το 26,1% παρουσίαζε συμπτώματα περιοδοντικής νόσου. Στο πλαίσιο της έρευνας οι ερευνητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατηγορία των γυναικών που ήταν καπνίστριες.

Μετά από ένα μέσο χρονικό διάστημα παρακολούθησης 6,7 χρόνων, 2.124 γυναίκες από την ομάδα  παρακολούθησης εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Από την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης  προέκυψε  ότι στο συνολικό πληθυσμό της έρευνας, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν 14% υψηλότερος στις γυναίκες που είχαν περιοδοντική νόσο.

Αναφορικά με τη συσχέτιση καπνιστριών με περιοδοντική νόσο και τον καρκίνο του μαστού προέκυψε πως οι γυναίκες που είχαν διακόψει το κάπνισμα εντός της τελευταίας 20ετίας είχαν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Όσες  από τις συμμετέχουσες ήταν ενεργές καπνίστριες κατά τη διάρκεια της έρευνας διέτρεχαν κατά  32% αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.  Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενες έρευνες φανέρωσαν συσχετισμούς μεταξύ περιοδοντικής νόσου και καρκίνου στο στόμα, στον οισοφάγο, στο κεφάλι και τον τράχηλο, στο πάγκρεας και στους πνεύμονες.

Μια πιθανή εξήγηση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας για τη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και καρκίνου του μαστού είναι ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα εισχωρούν στο κυκλοφορικό σύστημα και τελικά επηρεάζουν το μαστικό ιστό.