Βρετανία: Αυξάνονται οι εξαγωγές δοντιών σε νήπια, λόγω «παρανόησης» των γονιών

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Βρετανία, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γονείς αμελούν την επίσκεψη των παιδιών τους στον οδοντίατρο, θεωρώντας ότι είναι πολύ μικρά, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί δραματικά οι εξαγωγές δοντιών σε παιδιά νηπιακής ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το 80% των παιδιών ηλικίας ενός έως δύο ετών στην Αγγλία, δεν επισκέφθηκαν τον οδοντίατρο κατά τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των παιδιών που εισάγονται στο νοσοκομείο για εξαγωγή δοντιών αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι κάτω του ενός έτους.

Περισσότερα

Τι σημαίνει η σύμβαση της Minamata για το οδοντιατρικό επάγγελμα;

Η σύμβαση της Minamata για τον υδράργυρο, η οποία διαμορφώνει ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο που έχει στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος παγκοσμίως από τις βλαβερές συνέπειες του υδραργύρου, έφτασε πλέον τον αριθμό-ορόσημο των 50 επικυρώσεων που επιτρέπει την άμεση εφαρμογή της. Μέχρι σήμερα, η Σύμβαση έχει κυρωθεί σε 55 χώρες και υπογραφεί από 128, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 16 Αυγούστου 2017 στις χώρες που την έχουν ήδη επικυρώσει (δηλαδή σε 90 ημέρες μετά την παραλαβή και της 50ής επικύρωσης).

Περισσότερα

Τα ανθρώπινα δόντια μοιράζονται γονίδια με το «ψάρι-φούσκα»!

Tα ανθρώπινα δόντια εξελίχθηκαν από τα ίδια γονίδια που συναντούμε και στα χαρακτηριστικά δόντια των ψαριών που ανήκουν στην οικογένεια των pufferfish (στα ελληνικά είναι γνωστά με την ονομασία «φούσκα»), σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας. Η έρευνα με τίτλο «Spatially restricted dental regeneration drives pufferfish beak development» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNSA, φανέρωσε ότι η οδοντική αναγέννηση αυτού του είδους ψαριού εμφανίζει πολύ μεγάλη ομοιότητα με την αντίστοιχη διαδικασία σε άλλα σπονδυλωτά και σύμφωνα με τους συγγραφείς της, τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της απώλειας δοντιών στον άνθρωπο.

Περισσότερα

12 Μαΐου 2017: Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Υγεία των Ούλων

«Όλοι μαζί για ούλα υγιή!»
Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Υγεία των Ούλων (European Gum Health Day) έχει καθιερωθεί στις 12 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας(EFP) και σε αυτόν συμμετέχουν 26 χώρες-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με τις αντίστοιχες περιοδοντολογικές εταιρείες, μέσα από μια πληθώρα ενημερωτικών και προληπτικών δράσεων, όπως δημόσιες εκδηλώσεις, συνεντεύξεις και δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους.

Περισσότερα

Πρόστιμο 1500 ευρώ σε όσους οδοντιάτρους δεν έχουν POS

Με πρόστιμο 1500 ευρώ απειλούνται οι οδοντίατροι και οι επαγγελματίες υγείας που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών (ΦΕΚ 1445Β/27.04.2017) στην οποία καθορίζονται οι επαγγελματικές ομάδες που υποχρεούνται κατά τις συναλλαγές τους να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται και οι επαγγελματίες υγείας και μέσα σε αυτούς οι οδοντίατροι.

Περισσότερα

Το Μουσείο Οδοντιατρικής ανοίγει τις «πύλες» του στο κοινό

Αυτό το Σάββατο, 6 Μαΐου 2017, το Μουσείο Οδοντιατρικής θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συμπληρώνοντας φέτος 180 χρόνιας αδιάλειπτης λειτουργίας και επιστημονικής προσφοράς, αποφάσισε να ανοίξει στο ευρύ κοινό από τις 11:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ. τα Πανεπιστημιακά Μουσεία.

Περισσότερα