Οργή οδοντιάτρων για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους

Αιχμηρή ανακοίνωση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την καθυστέρηση ένταξής τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και έκκληση για άμεση επίλυση του θέματος.

Την αγανάκτησή τους για τη διαρκή καθυστέρηση ένταξής τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, παρά τις εξαγγελίες για την προτεραιότητά τους και δεδομένου ότι είναι από τους πλέον εκτεθειμένους στον κίνδυνο μόλυνσης υγειονομικούς, εκφράζουν οι οδοντίατροι της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας επισημαίνεται η δυσαρέσκεια που επικρατεί στον κλάδο και αφήνονται αιχμές για «πελατειακές σχέσεις» και τη λογική του «μέσου» που «προσπερνά τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής που περιμένουν στην «ουρά» για να εμβολιαστούν!»

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΟΟ:

«Αιτιολογημένη οργή έχει προκαλέσει η καθυστέρηση του εμβολιασμού των οδοντιάτρων, σύμφωνα με τον επιτελικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Οι οδοντίατροι καταγγέλλουμε ότι δεν έχει παραμετροποιηθεί η ανάγκη εμβολιασμού των υγειονομικών ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης σε αερόλυμα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.

Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε οι μοναδικοί υγειονομικοί που έρχονται σε άμεση επαφή με «δυνητικούς» ασθενείς που δεν φορούν μάσκα και προφύλαξη! Πώς θα θεραπευτεί το δόντι του ασθενούς, αν ο ασθενής φοράει μάσκα;

Επίσης, θα έπρεπε να τεθεί το κριτήριο του επιβαρυμένου ιστορικού και της ηλικίας. Θα έπρεπε το υπουργείο Υγείας να δώσει προτεραιότητα στους επαγγελματίες υγείας και οδοντιάτρους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να είχε καλύτερη οργάνωση.
Δυστυχώς, τα κριτήρια αυτά σήμερα δεν τηρούνται.

Οι οδοντίατροι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως από το υπουργείο Υγείας και ακόμη μία φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πελατειακές σχέσεις και βλέπουμε ξανά το «μέσον» να προσπερνά τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής που περιμένουν στην «ουρά» για να εμβολιαστούν!

Όλο αυτό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ένα αίσθημα αδικίας στους οδοντιάτρους. Ο οδοντιατρικός κλάδος εκφράζει την αγανάκτησή του για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα άτομα που εμβολιάζονται και ζητεί από τα αρμόδια υπουργεία να μεριμνήσουν για την επίλυση του θέματος το συντομότερο δυνατόν.

Καλούμε τα δύο συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποιεί το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού της κυβέρνησης, να συνεργαστούν άμεσα και να μας εντάξουν στην πλατφόρμα δήλωσης με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που ισχύουν για τους υπόλοιπους υγειονομικούς, δεδομένου ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει ήδη αποστείλει τη λίστα με τα στοιχεία των οδοντιάτρων που επιθυμούν να εμβολιαστούν».

Τ